Connect with us

Education

ASUU explains why strike has not been suspended after its 7th meeting with government

Published

on

After its seventh meeting with government, ASUU has explained why strike, which is over two months is still ongoing.

In the middle: ASUU President, Dr. Biodun Ogunyemi at the Union’s meeting on Saturday, August 12, 2017. In the middle: ASUU President, Dr. Biodun Ogunyemi at the Union’s meeting on Saturday, August 12, 2017.
Following the meeting between the Academic Staff Union of Universities (ASUU) and Federal Government on Monday, January 7, 2019, ASUU president, Prof Biodun Ogunyemi has explained why the strike has not been suspended.

Ogunyemi while speaking in an interview with the News Agency of Nigeria, said the union is yet to conclude consultations with its members on the possible agreement presented by the Federal Government at the meeting.

Asked when the strike which is over two months now would be called off, the union president said “Our members said they want to see evidence of satisfactory implementation of all they have proposed before the strike can be called off.”

Recall that the Minister of Labour and Employment, Dr Chris Ngige on Monday after the meeting said that the Federal Government has released N15.4 billion for the payment of the salary shortfalls, which according to him is one of the major demands of the union.

ALSO READ>  Must Read:{Wish Sam oluwa seun happy birthday in advance}

Minister of Labour and Employment, Dr. Chris Ngige Minister of Labour and Employment, Dr. Chris Ngige Minister of Labour and Employment, Dr. Chris Ngige
“On the issue of salaries in tertiary institutions, especially in universities, the Ministry of Finance and the Office of the Accountant- General provided evidence that as of Dec. 31, 2018, the Federal Government had remitted N15.4 billion.

“Also on the issue of Earned Allowances in the universities system, they also showed us evidence that Mr President has approved the N20 billion to be used to offset the outstanding arrears of the 2009 and 2012 audit verified earnings, in the university system,” he said.

ASUU initially denies reaching agreement with government

Barely two days after the FG-ASUU meeting, ASUU president said the union is yet to reach any agreement with government over the ongoing strike.

ALSO READ>  Jamb 2019 possible English questions And answers

The union leader in an interview with Tribune said the negotiations between both parties were still inconclusive.

He added that the team that represented ASUU at the meeting has no final on whether the strike should be suspended after the meeting or not.

Ogunyemi also explained that what is on ground now between the government and the lecturers is not an agreement but a proposal which the union insisted must be written down to show the government’s plans of action.

Danielson Bamidele Akpan: NANS president. Danielson Bamidele Akpan: NANS president. Danielson Bamidele Akpan: NANS president.
NANS accuses ASUU of being selfish

Meanwhile, the National Association of Nigerian Students (NANS) has urged ASUU to suspend the lingering strike since the union has supposedly reached an agreement with the government.

In a statement signed by NANS president, Comrade Bamidele Akpan and sent to Pulse on Tuesday, January 8, 2019, the student body accused the lecturers of not pursuing the interest of Nigerian students.

ALSO READ>  Tinubu Sidelined After Buhari’s Victory – APC Chieftain, Kpodo

The statement reads in part:

‘’We urge our members and the general public to know that ASUU do not pursue our collective interest as they claim and desist from subscribing to blackmail and propaganda on the leadership of NANS. Now that both Federal Government and ASUU have resumed negotiation and concessional approval made by the FG, the general public should prevail on ASUU to go back to the classroom in the interest of the country.

‘’No amount of blackmail and propaganda by ASUU and some hardliners will make me lose focus as President of NANS. You must have seen the name dropping and castigation on main stream and social media. I shall continue to discharge my duties in the best interest of Nigerian students. In the next few days there must be visible result which will get our members back to classroom.

ASUU declared an indefinite nationwide strike on Sunday, November 4, 2018 at its NEC meeting held at the Federal University of Technology, Akure.

1,942 total views, 53 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
(Visited 9 times, 1 visits today)
Continue Reading
0

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Education

Jamb 2019 possible English questions And answers

Published

on

Jamb 2019 possible English questions And answers

Jamb 2019 possible English questions And answers

Jamb 2019 possible English questions And answers

 

ALL  ASPIRATION IS TO SUCCEED

QUESTIONS
1. What does HAK stand for?
a. Hugs and Kisses
b. Huge and Knights
c. Hiss and Kisses
d. House and Kitchen

2. Who almost fainted when he heard that some students were caught on the
school’s basketball court at night having sex and he is a …. By profession
a. Mr Bello and He is teacher
b. Mr Fayose and He is an Engineer
c. Mr Bello and He is a journalist
d. Mr Fayose and He is a Journalist

3. ……..is the protagonist in the novel
a. Aliya
b. Mrs Bello
c. Mr Fayose
d. Bolaji

4. How old was Aliya?

a. 18

b. 16

c. 17

d. 20

5. Who is the author of the novel?

a. Bolaji Amusan

b. Balaji Abdullahi

c. Sarah Ladipo Mayinka

d. Bolaji Abdullahi

6. Mrs Bello was a……….by profession

a. Nurse

b. Doctor

c. Teacher

d. Journalist

7. Adoringly, Aliya was referred to as………?

a. Sex addict

b. First lady

c. Journalist

d. None of the above

8. The students that were caught were having sex in the school……….at night?

a. Basketball court

b. Behind a lawn Tennis court

c. Chapel

d. Toilet

Jamb 2019 possible English questions And answers

9. What does KOTL means?

a. Kiss on top the lips

b. Kiss on top the legs

c. Kiss on the lips

d. Kiss on the labs

 

10.Who asked for the meaning of HAK and KOTL

a. Bolaji

b. Mr Bello

c. Aliya

d. Mr Fayose

11.Aliya never scored higher than a C in what subject

a. Mathematics

b. Physics

c. Chemistry

d. English

12. Aliya turned 16 on ………?

a. Tuesday

b. Monday

c. Wednesday

d. Thursday

13. Who was Grace in the novel?

a. Aliya roommate who was slightly older than aliya

b. Aliya enemy

c. Aliya cousin

d. None of the above

14.What is the name of the Mathematics teacher that didn’t find it funny when

ALSO READ>  Do You Agree? Most Men Fall In Love Out Of Frustration, Poverty – Nigerian Singer Papa

Akin pronounce Mensuration as Menstruation?

a. Miss Sako

b. Mr Bello

c. Miss Salako

d. Mr Salako

15.Aliya turned twelve(12) when she was in what class?

a. JSS 2

b. JSS 1

c. JSS 3

d. SS 1

16.When Aliya was in Primary school, her father was working as a…….?

a. Journalist

b. Public Relations Agency

c. Doctor

d. None of the above

17. Aliya started wearing bras at the age of……..?

a. 14

b. 16

c. 10

d. 17

18. How old was aliya when she read the book titled ‘’Sweet Sixteen’

a. 16

b. 14

c. 17

d. 12

19.Who made the statement ‘’Child means the same as stupid’’

a. Grace

b. Akin

c. Aliya

d. Mrs Fayose

20. Who was known as ‘’KING OF BOYS’’ in the novel?

a. Akin

b. Bobo

c. Maya

d. None the above

21.When did aliya turned sixteen(16)

a. She turned sixteen two days before the end of term examination

b. 3days before the end of term examination

c. 2 month before the end of term examination

d. a day before the end of term examination

22.Who read Mensuration as Menstruation

a. Akin

b. Bobo

c. Aliya juniors

d. Aliya

 

Jamb 2019 possible English questions And answers

23. Who gave Aliya a teddy as a valentine gift

a. Akin

b. Bobo

c. Bisi

d. Principal

24. Which tribe is the principal from?

a. Yoruba

b. Igbo

c. Tiv

d. Hausa

25.What was written on the birthday card that was in the gift box given to

Aliya.

a. HAPPY BIRTHDAY ALIYA

b. HAPPY BIRTHDAY

c. HAPPY SWEET SIXTEEN

d. OMOLUABI

26. Who later relocate to Ireland with his parents

a. Bobo

b. Akin

c. Bisi

d. Miss Salako

27.Who is Auntie Molara?

a. Aliya mother’s elder sister

b. Aliya mother’s younger sister

c. Aliya cousind. Mr Bello younger sister

28. Aliya ordered a combination of……… and ……… at Aunty Gigis

a. Fresh orange juice and ice cream

ALSO READ>  Tinubu Sidelined After Buhari’s Victory – APC Chieftain, Kpodo

b. Vanilla and chocolate ice cream

c. Meat pie and Fresh Orange Juice

d. None of the above

29. As soon as aliya opened the spiral bound documents what was the bold

inscription on it?

a. First lady

b. Happy sweet sixteen

c. Letter to my daughter

d. Omoluabi

30.Aunty Gigis is known as a ………..

a. Popular fast food place

b. Popular motor park

c. Popular relaxation center

d. Popular boutique

31. Who had been Asthmatic since childhood?

a. Aliya

b. Akin

c. Bisi

d. Auntie Molara

32. ‘Dumb girls’’.Boys like dumb girls’’ the statement was made by

a. The principal

b. Mr Bello

c. Akin

d. Tukunbo Alabi

33.What was written on hearth-shaped embossment of the teddy bear tummy

a. Want you

b. I love c. Miss you

d. Sweet sixteen

 

Jamb 2019 possible English questions And answers

34. Who gave aliya a teddy bear as a valentine gift

a. Akin

b. Tokunbo Alabi

c. Bisi

d. Mr Bello

35.What is Bobo real name?

a. Tokunbo Alabi

b. Tokunbo Bolaji

c. Tokunbo Isekishe

d. Tokunbo Ajayi

36.What was the gift given to aliya when her father returned from london?

a. A blue jean and a Chelsea football club jersey

b. A teddy bear

c. A Digital camera

d. A gift box with a pinkish wrap and a bright red ribbon that had a full multi-

coloured bow on

37.In the novel who was Imelda Marcos? According to Mr bello.

a. A poet

b. Former first lady of philippines

c. A journalist

d. a sex addict

38.In the novel, Kahlil Gabran who was a Lebanese poet died in the year

a. 1932

b. 1941

c. 1903

d. 1931

39. …….father want his son to be a lawyer like himself?

a. Aliya’s b. Sogo

c. Akin

d. Grace

40.Aliya didn’t want to be a pilot anymore because?

a. She didn’t like their uniform

b. Their was a plane crash that killed so many people

c. She had it in mind of becoming a musician

d. None of the above

Jamb 2019 possible English questions And answers

41. “Aliya, you better stop wasting your time and let me show you the secret”

ALSO READ>  Jamb 2019 possible English questions And answers

The speaker here is………..

a. Aliya Mom

b. Auntie Molara

c. Mr Bello

d. Miss Salako

42. “What was the name of Aliya’s mother younger sister?

a. Molara

b. Bisi

c. Grace

d. None of the above

43. “Your children are not your children” “They are the sons and daughters of

Life’s longing for itself……etc. This was gotten from ……… book

a. Stephenie Meyor

b. Kahlil Gabran

c. Albert Einstein

d. None of the above

44. At age 14, Aliya’s bras size was………?

a. 16

b. 14

c. 10

d. 12

45.Who wanted to donate the Nebuliser to the school clinic

a. Mr Bello

b. Aliya

c. Mrs Bello

d. Principal

46.Everyone knew that aliya finished almost every term with the best overall results because

a. Her picture was always pasted on the gate

b. Her picture was pasted on the school platform

c. Her picture was always on the notice board in front of the administration

building

47. Aliya called ………an idiot because she had made it her life mission to always

pick on aliya?

a. Bisi

b. Grace

c. Biology teacher

d. Bunmi

48. Mr Bello favourite singer was…………?

a. Fela

b. Ali Farka Tour

c. Micheal Jackson

d. Burna Boy

49. “Now you are also talking like Rebecca, Who is the speaker here?

a. Mr Bello

b. Aliya

c. Mrs Bello

d. Auntie Molara

50. “Okay Mr Bello, let’s hear your story”, who is the speaker here

a. Mrs Bello

b.  Aliya

c. Molara

d. Tokunbo

Jamb 2019 possible English questions And answers  

ø

VERIFIED ANSWERS

1. A
2. C
3. A
4. B
5. D
6. A
7. B
8. A
9. C
10. B
11. C
12. A
13. A
14. C
15. B
16. B
17. C
18. B
19. C
20. A
21. A
22. A
23. B
24. C
25. C
26. A
27. B
28. B
29. C
30. A
31. A
32. B
33. B
34. B
35. A
36. A
37. B
38. D
39. B
40. B
41. A
42. A
43. B
44. A
45. B
46. C
47. D
48. B
49. A
50. A

382 total views, 6 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
(Visited 16 times, 1 visits today)
Continue Reading

Education

Jamb 2019 sweet sixteen summary

Published

on

Jamb 2019 summary sweet sixteen by Ngtrend.Com.ng

Jamb 2019 summary sweet sixteen by Ngtrend.Com.ng

Jamb 2019 sweet sixteen summary

Jamb 2019 summary sweet sixteen

English Questions

Aliya has to constantly remind her father that she is not a child but ‘a young adult.’ He does not always agree with her.

But now that she is turning sixteen, he is sitting up and taking notice. The expected birthday card from him is replaced by a present and no holds barred letter – a page for each year she has lived. It chronicles the lessons he has tried to teach her and the wisdom he has attempted to pass to her.

It unburdens the burning questions she has about life and sometimes shows through the cluelessness of parental units.

Aliya questions who she is and why she is; with her father as a guide on this journey of discovery. An engaging coming of age guide on life and love for the teenage girl. Review And Summary of Jamb Novel “Sweet Sixteen
In Bolaji Abdullahi’s Sweet Sixteen, the protagonist, 16-year-old Aliya, whom her father refers to adoringly as ‘My First Lady,’ bombards her father with questions, some of which threw her journalist father off balance.

‘’Okay Daddy, what do HAK and KOTL mean?,’’Aliya asked. And when the father expressed his ignorance of the acronyms, Aliya gleefully supplied them; ‘’HAK means ‘Hugs and Kisses’ while KOTL means ‘Kiss On The Lips’.
And when she added that some students were caught on the school’s basketball court at night having ‘’53X’ (s3x), Mr. Bello almost fainted.

Jamb 2019 sweet sixteen summary

‘’But…how do you know all these?,’’ he asked almost in consternation, to which Aliya replied: ‘’Come on Daddy, everybody knows these things.”
In his debut fictional work, Bolaji Abdullahi, who has written extensively over the years on politics, policy, and development, laid bare in an absorbing page-turner, murky truths, and hitherto unspeakable issues in the ever-challenging world of teenagers and young adults.

ALSO READ>  Hushpuppi Attends His First Wedding In Dubai (Photos, Video)

Divided into seven sections; The Letter, The Drive, Work, The Gandhi Test, Dating, Stereotype and Beauty, Sweet Sixteen’s central focus is a series of conversations between Mr. Bello and her 16-year-old intelligent and precocious daughter on the ‘facts of life.’

These are topics which the book’s editor, Molara Wood, referred to on the book’s cover jacket as ‘’everything a teenage girl ever wanted to know but was afraid to ask.”

Another part of the book’s blurb referred to it as ‘’a parenting manual and a guidebook for young adults.”
The above notwithstanding, sociologists, educationists, and policy-makers, as well as parents and guardians, are still divided on how much ‘sensitive’ information, especially on s3x education, should be divulged to teenagers.

For example, in a recent UK survey, more than half of parents do not think s3x education should be taught to children at school.

‘’Many think it is inappropriate to teach children about s3x, whilst others think it should be a parent’s choice to inform their own children.”
However, on the other side of the coin, it is believed that, just as Aliya put it in Sweet Sixteen, most teenagers are already aware of what adults seem to be hiding from them.

According to one expert; ‘’Comprehensive s3x education doesn’t encourage kids to have s3x. Just like abstinence-only programmes, good comprehensive programmes teach students that abstinence is the only surefire way to prevent pregnancy and STDs.

ALSO READ>  Must Read:{Wish Sam oluwa seun happy birthday in advance}

The difference is that these programmes also give students realistic and factual information about the safety of various s3xual practices, and how to improve the odds.

In writing Sweet Sixteen, BolajiAbdullahi, a former Nigerian Minister of Youths and Sports, among other previous jobs, must have critically weighed the above positions before taking on a smorgasbord of young adult topics that ranged from bullying, dating, stereotype, ethics and s3x education, among others.

In pushing out his themes, the author finds a good ally in Aliya Bello, a teenager with a curious, fascinating and inquisitive mind and a devoted as well as a responsible father.
Mr. Bello, as expected of any good father, took responsibility for the education of his daughter, including the tricky but very important aspect of s3x education. Aliya is, therefore,
fortunate to have a father who does not leave her to struggle alone with the demons that usually torment teenagers when awash in a flood of hormones and the pull of peer pressure.

The result is a compelling tale, loaded with morality and textured with a rich lyrical prose and young adult lingo…story-story, my bestie, OMG among others.

Jamb 2019 sweet sixteen summary

The storyline has an upper-middle-class flavor with luxuriant meals, leisurely Saturday drives and a Mrs. Bello, the nurse, often distant from father and daughter.

But in the hinterland between fact and fiction, the author is able to deftly sift the core values from the emotion, the treat from the trick and for this, parents and guardians will forever be grateful. Tips To Remember All you Read About Sweet Sixteen Read with a sense of imagination.

ALSO READ>  So SAD! 14 Persons Killed In Bus Crash Involving Hockey Players (See Details)

See your self as though you were the main character. Continuation
Underline the difficult words and consult your dictionary letter.
Jot down important statements, figures of speech, riddles and quotes. Finish the novel in 3 days and start a slow and steady reading.

Joint Admissions and Matriculation Board, JAMB has disclosed that registration for the exams would commence on JANUARY 10, 2019.

Below are some important information as regards the 2019 Unified Tertiary Matriculation Examination (UTME) as released by the Joint Admission and Matriculation Board (JAMB).

1. JAMB to start the sale of 2019 UTME forms on 10th January.

2. 2019 JAMB Mock Examination proposed date will soon be announced

3. 2019 JAMB UTME Form proposed closing date: 6 Weeks from the day registration commenced.

4. JAMB have banned the use of wristwatches & pens by candidates and other persons in the exam hall.

5. The price of the 2019 UTME Registration Form will be NGN4,700

a. Cost of Regn. PIN: #3,500

b. Compulsory Reading Text: #500

c. Service Charge for Regn: #700
Total: #4,700.

JAMB UTME CBT Examination will commence in Match

Recommended:

2019 JAMB Brochure. Get Jamb Syllabus After obtaining Jamb registration form, the next thing that should come to your mind is Jamb syllabus. You can download Jamb syllabus and hot topics for all subjects by following the link below.
The Registration will last for 6 weeks, from 10th January.

For my next post jamb possibl questions on sweet sixteen
Jamb 2019 sweet sixteen summary

437 total views, 3 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
(Visited 10 times, 1 visits today)
Continue Reading

Education

Breaking: ASUU rejects Federal Government’s offers as strike continues

Published

on

The Academic Staff Union of Universities (ASUU), presently on a nationwide strike, has rejected the offers made to it early this week by the Nigerian government.

This was made known by the President of ASUU, Biodun Ogunyemi, who revealed that upon reviewing the offers made by the government, members of the union across various campuses and zones rejected it.

Minister of Labour and Employment, Chris Ngige, had stated that the labour dispute with the university teachers was on the verge of being resolved after the seventh meeting with the leadership of ASUU on Tuesday.

ALSO READ>  Why Is Buhari Appointing Only Northerners Into Key Positions In His Administration?

However, in a report by PREMIUM TIMES on Saturday, the President of ASUU, Biodun Ogunyemi, disregarded the claim of Chris Ngige and stated that they had rejected the offer.

Mr. Ogunyemi, who described government’s offer on the outstanding revitalization fund of N1.1 trillion as tokenism, said members are insisting that government should release at least a tranche of N220 billion spread over four quarters of 2019.

ALSO READ>  Hushpuppi Attends His First Wedding In Dubai (Photos, Video)

He added that on earned allowances, government’s proposal should not be lesser than the total amount released “the last time.

Mr Ogunyemi said; “Our members have rejected tokenism with respect to outstanding revitalization fund of N1.1 trillion. They are insisting that government should release at least one tranche of N220 billion spread over four quarters of 2019.

“On earned academic allowances, our members said government’s proposed amount out of the verified balance should not be less than the total amount released last time, while evidence of mainstreaming the allowances into the 2019 budget should be shown. Also, timeline should be attached to payment of the balance of the arrears.

ALSO READ>  See Brymo Goes Naked In ‘Heya’ Video, Twitter Reacts

“The revitalization fund and earned academic allowances are the two critical areas on which our members feel strongly about. They expect necessary adjustments on the part of government before they can reconsider their decision on the ongoing strike action.”

1,960 total views, 52 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
(Visited 7 times, 1 visits today)
Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Ngtrend, Theme by Abioye Samuel WhatsApp +2349020501273 http://ngtrend.com.ng
© 2018, Ngtrend (Design By Topcityvibe)